Καλοκαιρινή προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Όταν φτάνει η ώρα για την πρώτη μέρα στο σχολείο, για κάποια παιδιά μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή, για κάποια άλλα όμως μπορεί να συνοδεύεται από άγχος και ανησυχία. Το ίδιο άγχος και περισσότερο φαίνεται να παρουσιάζουν συχνά και οι μπαμπάδες των παιδιών καθώς εκείνη την περίοδο παρακολουθούν το πορτοφόλι τους να αδειάζει με αστραπιαία ταχύτητα.

Αν δε θέλετε να συμβεί το ίδιο και στο δικό σας, αγοράστε όλα τα σχολικά είδη σε σούπερ τιμές από εδώ την επόμενη φορά! Τα καλά νέα είναι ότι σαν γονιός μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μια όσο καλύτερη γίνεται πρώτη μέρα στο σχολείο.

Οι δύο εβδομάδες πριν το σχολείο, είναι και ο μοναδικός χρόνος που αφιερώνουμε, συνήθως, για την προετοιμασία του παιδιού αλλά και των εαυτών μας όσον αφορά την αρχή της σχολικής χρονιάς. Κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό, καθώς το προηγούμενο καλοκαίρι θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία, δίνοντας πολύ χρόνο για προετοιμασία αν ακολουθηθούν μερικές απλές συμβουλές.

  • Κρατήστε τα παιδιά σας απασχολημένα μέσα στο καλοκαίρι

Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που περνούν το καλοκαίρι κυρίως χαλαρώνοντας μέσα στο σπίτι, τείνουν να προσαρμόζονται πιο δύσκολα στην καθημερινότητα του σχολείου σε σχέση με αντίστοιχα παιδιά που ήταν δραστήρια μέσα στο καλοκαίρι.

Μια έξυπνη ιδέα για να «αναγκάσετε» το παιδί σας να μπει σε ένα πρόγραμμα και μια δραστήρια καθημερινότητα, είναι να βρείτε ένα σπορ που του αρέσει και να το ξεκινήσει στην αρχή του καλοκαιριού.

  • Συνεχίστε να δίνετε ερεθίσματα για μάθηση στο παιδί σας μέσα στο καλοκαίρι

Η μάθηση δεν χρειάζεται να έχει σχέση με το σχολείο το ίδιο το ίδιο ή τα μαθήματα. Βρείτε κάτι που αρέσει στο παιδί σας και του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι το διάστημα, η φύση, τα άγρια ζώα ή οι ουρανοξύστες. Αφού βρείτε τι του κεντρίζει το ενδιαφέρον μετά μπορείτε να του αγοράσετε σχετικά βιβλία για να διαβάζει μέσα στο καλοκαίρι, να του βάζετε δοκιμαντέρ στην τηλεόραση ή σχετικά βιντεάκια στο youtube.

Απλά και μόνο διατηρώντας τα ερεθίσματα ενδιαφέροντος και μάθησης στο μυαλό του, θα του δώσουν ένα προβάδισμα στο σχολείο και θα κάνουν εύκολη την ένταξή του στη σχολική καθημερινότητα.

  • Προσπαθήστε να το παροτρύνετε να κάνει παρέα το καλοκαίρι, με παιδιά που θα πάνε στο ίδιο σχολείο  

Το πιο πιθανό είναι να έχετε γνωριστεί με γονείς στην γειτονιά σας που έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία με το δικά σας. Εάν λοιπόν προτιμήσουν το ίδιο σχολείο με εσάς, αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωριστούν και να δεθούν τα παιδιά σας μέσα από το παιχνίδι του καλοκαιριού.

Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουμε το άγχος και τη μοναξιά που μπορεί να νιώθουν, τις πρώτες μέρες στο σχολείο, τα παιδιά μας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *